SHOWROOM IN ASHIYA 八光自動車芦屋ショールーム

  • images

 

CONCEPT

JAPANESE / ENGLISH

敷地は西宮市・東西に渡る幹線道路沿いの角地に位置する車のショールームの計画である。1、2、3階が車のショールーム、4階が屋内駐車場、5階が屋外駐車場という構成である。施設に必要な諸機能を南側にまとめて配置し、北、東面の道路に面してワンルームの大きなショールーム空間を配置した。中の車の存在を街にアピールするために、北、東面のファサード壁には大小様々な開口部を自由に確保できるように、柱型が現れないパイプアーチを主構造としている。特に1階の開口部には柱が生じない構造とし、街の風景と内部空間をシームレスに連続させようとした。同時にこのファサード壁は、車と同様鉄板構造とし、交差点がある北東の角地に行き交う人々が少し滞留できる街のオープンスペースを確保するように、一部が円弧を描くシームレスに連続する壁としている。イタリア車が持つ艶やかな形態を建築においても体現できるようにと考えた。

This car showroom is located in Nishinomiya City on a corner plot along the city’s east-west main road. The first, second and third floors are dedicated showrooms, with an indoor parking lot on the fourth level and a rooftop parking space on the fifth level.The functional spaces required for the facility are arranged on the south side with a large showroom space opening up to the street, facing the north and east roads. In order to draw attention to the showroom’s interior along the main road, the façade forms one continuous element that combines the east and north elevations in a single curved surface, structurally supported by pipe arches that seamlessly follow the shape of the outer skin. This structural arrangement gives form to a flexible façade that allows the free arrangement of either small or big openings - with no visible columns. On the first level, the large opening looks to integrate the city’s landscape with the interior space as one expansive space – becoming an active part of the street corner. Framing this, is the smooth, steel plate façade, with its polished surface seeking to embody the slick lines of an Italian car.



page top